Somlói galuska


Cind spui patiseria ungureasca trebuie sa-ti pregatesti imaginatia pentru ce e mai exploziv la capitolul simturi. Trebuie sa te astepti la o nebunie a gusturilor si-a aromelor care mai de care. Poate ca si traiul alaturi de minoritatea-majoritate din zona m-a facut sa privesc altfel desertul cu origini ce merg hat-departe in Cimpia Panoniei.
Dobos-torta, Bejgli, Lekvar, Palacsinta, Lekváros tekercs, Túró Rudi , Linzer torta, Kürtőskalács, Rigó Jancsi , Cremes, etc sunt doar citeva dintre titlurile care dau noblete acelui fel trei atit de rivnit de multi pe mesele lor. Si, dintre toate, Somlói galuska e un bun de la care nu poti abdica facind mofturi sau invocind diete sau celebre cure de slabire. Asa, pur si simplu. E musai sa gusti macar din nebunia aromei celor trei blaturi, a cremei de vanilie, a sosului de ciocolata si-a nucilor prajite. Desi e relativ tinara ca aparitie, de pe la 1950, cel care a inventat-o prima data nu cred ca s-a gindit la succesul de casa pe care-l va avea cu invalmaseala care nu pare sa faca cinste unei mese cu blazon si ifos. Si asta pina bagi prima data lingurita in ea...



Ingrediente:
A) 3 blaturi de tort facute (in cea mai clasica maniera si-n tavi de aceeasi dimensiune) din:
1) 
3 oua 
3 l-ri de zahar
3 l-ri de faina
o priza sare
2)
fata de 1) mai are in plus 1 l-ra de cacao olandeza
3)
fata de 1) mai are in plus 1 l-ra buna de nuca prajita si tocata
B) Crema: 
3 oua se omogenizeaza cu 3 l-ri zahar si 3 l-ri faina peste care se adauga treptat 600 ml lapte clocotit cu un baton de vanilie. Amestecul se pune apoi la fiert pe bain -marie pina se leaga ca o crema apoi se da la racit.
(Nota: parca as merge pe adaugarea unui extra plus de zahar, dublind chiar cantitatea)
C) Sirop:
500 ml apa se fierb cu 5 l-ri de zahar, dind totul in citeva clocote bune. Se da deoparte de pe foc si se adauga coaja tocata(zestul) de la o lamiie si aprox. 100 gr. stafide. Se lasa la racit apoi se adauga 100 ml rom.
D) Nuci prajite si tocate.


Preparare:
(La prima vedere, pare a fi greu de facut insa e o prajitura atit de simpla, fara sa necesite si un efort financiar deosebit.)

Intr-o forma adinca se pune primul blat, cel simplu. Se insiropeaza cu sirop. Se presara cu nuci si stafide din sirop. Se intinde un strat de crema. Peste crema vine pus blatul de cacao presindu-l usor. Se insiropeaza blatul si se repeta ceilalti pasi precedenti. Se incheie cu blatul cu nuca care se preseaza(la fel peste crema), se insiropeaza, se presara cu stafide si nuci si se acopera cu restul de crema. Se pudreaza cu cacao si se da la rece pt. 3 ore. 
(Secret: cu cit sta mai mult cu atit e mai bine).
Se serveste cu sos de ciocolata si frisca. (Taina servirii consta in ruperea pur si simplu, cu ajutorul unei linguri ceva mai mari a bucati de prajitura peste care se toarna sos de ciocolata si frisca batuta). Se poate da insa si o "fata" ceva mai eleganta prajiturii, taind-o sub forma de  patrate.
Pentru o mai buna intelegere a tehnicii de lucru vizionati clipul de aici.









Enjoy !




2 comments:

cristina said...

Stimata doamna, nu stiu de ce am avut senzatia pana acum ca sunteti domn :) Ca doar nu numai barbatii pot gati asa bine :) De cand am descoperit blogul tot salivez si tot salvez poze pe Pinterest. De cand cautam o reteta in limba romana de somloi. Ce fericita sunt!! Am locuit in Ardeal o vreme si m-am indragostit de mancarurile unguresti-ardelenesti si mai ales de dulciuri. Abia astept sa incerc reteta. Ah si inca un lucru. Pozele sunt fenomenale. Dupa parerea mea pozele fac un blog culinar bun, mai intai de toate. Degeaba e reteta interesanta, daca poza nu arata imbietor. Felicitari!

Mala Mustatea said...

Sunt onorata si incintata! Ma bucur nespus de mult daca reusesc sa trimit in lume o bucatica din ceea ce este bun... Comentariul dvs. l-am vazut dupa ce fratele meu, celalalt "cap" al bogului de fata, v-a trimis un reply. Se pare ca platforma blogspot/blogger face nazuri citeodata.
In privinta pozelor, sunt absolut de acord cu dvs. Imi place sa fotografiez cu aceeasi placere cu care gatesc. Va multumesc pentru aprecieri si... va mai asteptam la oala lumii!