Cascaval la capac


Majoritatea au auzit de fondue...acel amestec de brinzeturi copt in vin cu ajutorul unui vas special de ceramica. Ca francezii, italienii si elvetienii ii revendica originile si asta e adevarat insa, pare-se ca doar elvetienii ar avea cistig de cauza. Ca etimologie, de prin secolul 18, francezii au cistig de cauza, virindu-se pe fir si englezii. Dar, prima reteta de fondue a fost implementata pe pamint elvetian, la Zurich, in secolul 17 sub numele de "Käss mit Wein zu kochen" adica.."brinza coapta cu vin". De aici, variatiunile pe aceeasi tema s-au inmultit cu adaugirile de rigoare, mai mult sau mai putin inspirate si cu istorii sau istorioare care mai de care mai picante sau mai dulci.
Oricum ai da-o, fondue-ul de brinza e un bun national elvetian a carui suprematie nu a fost detronata inca. Ca pica greu la stomac, ca pute (daca ai nasul mai sensibil) in functie de brinzeturile pe care le folosesti, asta-i cu totul si cu totul alta poveste.
Daca-mi mut nasul in ograda proprie, adica intre bratele darnice ale Carpatilor neaosi, gasesc un CEVA similar fondue-ului elvetian si, prima intrebare care mi-a biziit curiozitatea a fost: oare sa fie muntele de vina?
Si, cum imaginatia a pus degetele la munca, nu pot decit sa spun ca varianta noastra nationala e infinit mai buna decit oricare alt amestec savant de brinzeturi copt in vin si cu origini atit de elvetiene sau de frantuzesti. Si daca-i mai dai linga si-un demisec alb de Diosig atunci poti doar sa oftezi a impacare cu gindul la cele grele de arome, savoare si nume cu rezonanta frantuzeasca.




Ingrediente:
100 gr unt
200-300 gr cascaval, taiat in felii groase
piper, boia sau ceva "picanterii"(fulgi de ardei iute uscat)

Pune untul intr-o tigaie nu prea mare si lasa-l sa se topeasca pe foc mic. Adauga cascavalul, presara-l cu condimentele dorite si acopera-l cu un capac. Lasa-l acolo pina se inmoaie apoi serveste-l imediat, alaturi de cuburi de piine neagra proaspata sau prajita sau de o piine densa, ardeleneasca, ca asa-i sta bine cascavalului.






Enjoy !

No comments: