Rosii umplute



Cica ar fi elixirul tineretii. Cica mexicanii au descoperit-o pe cimpiile lor si i-au atribuit calitati de miss. Spaniolii au luat-o cu ei in Europa insa doar pentru frumusete. Englezii au tinut isonul spaniolilor pina ce, italienii au fost mai luminati si-au ridicat rosia la rang de elixir al dragostei si i-au atribuit un loc precis delimitat in bucatarelile lor. Francezii au numit-o "marul dragostei" pentru ca, in sec. 19, frumoasa tomata sa treaca iar Atlanticul, stirnind furtuni de dezbateri mai mult sau mai putin legale: e fruct sau leguma? Stiinta zice ca e fruct, legea zice ca-i leguma si-n felul asta s-a taxat importul lor pe vastul teritoriul american. 
Rezultatul? 10.000 de varietati de rosii, mai mult sau mai putin rosi, mai mult sau mai putin rotunde. 
Sa ma mai mir ca primul producator de tomate din lume este China?
Si nu ma mai mir cind citesc despre toate beneficiile pe care le aduce organismului, consumul lor.



ROSII UMPLUTE

10 rosii mici, scobite de miez
3-4 l-ri de orez cu bob rotund
2 l-ri ulei de masline
1 ceapa tocata
sare, piper
marar tocat

Se caleste ceapa in ulei, se adauga orezul, condimentele si foarte putina apa. Se adauga si miezul tocat al rosiilor. Se fierbe la foc mic. Cam intr-un sfert de ora orezul ar trebui sa fie fiert. Se umplu rosiile. Se presara cu marar si se servesc fie caldute, fie reci, ca aperitiv sau ca garnitura linga ceva carnarie.












Enjoy !




Post a Comment