Un altfel de sote de morcovi / Carote al latte


Ehei...citeva secole ii trebuira morcovetului sa-si impuna suprematia in oalele bucatariilor lumii. Daca la inceputurile lui ca radacinoasa era folosit doar pe post de medicament, acum nimeni, de la mare chef la umil novice in ale bucatarelilor, nu accepta lipsa frumusetii portocalii din camara.
Afganii, pakistanezii si egiptenii il foloseau ca panaceu universal, piramidele Nilului ii depozitau semintele cu virsta venerabila, Caligula il servea cu predilectie la mesele sale si asta doar pentru ca el credea ca venerabila vegetala are puteri afrodisiace (oare chiar are?), olandezii au facut din el o mindrie nationala hibridizindu-l si dindu-i culoarea portocalei si, fie vorba intre noi, cui mama saraciei i-ar placea un morcov alb, negru sau verde cum pare-se ca exista in vechile paminturi ale batrinei Europe ? Hmmmm....iar japonezii si chinezii zic ca-i mai bun cel rosu. Asa o fi !
Ce sa va mai zic ? China e primul cultivator al lumii (sa ma mai mir oare? ), evreii il maninca in noaptea Anului Nou conferindu-i semnificatia belsugului alaturi de peste (musai crap), turcii fac o salata de morcov cu iaurt si nuci care, pe mine personal, ma da pe spate iar francezii si englezii au ridicat blazonul morcovetului la rang de pudding. 
Normal ca nu ma puteam lasa eu mai prejos si-a trebuit sa institui ziua morcovului in oala lumii si-am purces la a face un altfel de sote de morcovi si asta, doar de dragul Angelinei si-n respect absolut si total al retetei domniei-sale.

Ingrediente:
500 gr morcovi (preferabil din soiul babies), spalati bine si rasi de coaja
1 cana de lapte
1 cub de unt(cam 50gr )
sare dupa gust 
nucsoara proaspat rasa 
optional un praf de zahar, daca morcovul nu e dulce
verdeata pt. decor (patrunjel)

Pune toate ingredientele (fara verdeata) intr-o cratita-tigaie si da totul la foc moderat pina morcovii se inmoaie iar laptele e complet absorbit. Presara cu verdeata tocata marunt si serveste-l caldut.
Ce mai ziceti ? Ca de gust pot doar sa va asigur ca e dincolo de orice asteptari.







Enjoy !


No comments: