Lamington Cake sau Tavalita romaneasca

 

E ceas de sarbatoare la Oala lumii si asta doar datorita implinirii a 100 si ceva de anisori a unei fabuloase dulcegareli, fabuloasa prin povestea simpla pe care-o poarta in spate dar si prin gustul care intrece multe alte necesitati la capitolul asta.
Ca e mindrie nationala australiana, ca pe continent are si o zi internationala care s-a intimplat sa fie in 26 iulie 2006, ca este icon-ul Queensland-ului, ca cica ar fi purtatoarea numelui scotian al unui sat din South Lanarkshire, ca a fost facuta pentru prima data absolut din intimplare fiind rodul unei coincidente si a unei nefericite intimplari, ca prima reteta a fost publicata in 1902 (tinerica de altfel, nu ?) autorul raminind un anonim care merita toate pomenirile noastre de hodina vesnica, ca americanii i-au preaslavit numele timp de decenii, ca pe mesele romanilor a capatat statut de vedeta intre 'tavalelile' si dulcegarelile cu care se incinta si incita oaspetii (si nu numai), insa...cel care i-a fost nas a fost chiar cel al carui nume il poarta : Lord Lamington, reprezentantul Reginei Marii Britanii in Queensland, guvernatorul regiunii respective in anii sfirsitului de secol 19 si inceput de secol 20. 


Si cum mama saraciei sa nu-l crezi atunci cind, ofuscat de innobilarea unui chec spongios(scapat din intimplare intr-o glazura de ciocolata) cu nume de blazon, a zis, mai mult sau mai putin in serios(poate retoric) :"those bloody poofy woolly biscuits" Cum sa nu crezi ca, ceva mai tirziu in vreme, chiar el a fost cel care a taiat buricul unui prunc nascut dintr-o eroare bucatareasca invelindu-l in praful de nuca de cocos pentru protectia degetelor dar si daruindu-i propriul nume celei care va intra in istoria patiserilor si-a cofetarilor lumii cu preacunoscuta titulatura de Lamington Cake
Acum ca si neo-zeelandezii revendica paternitatea atit de evidenta a ciocolatosului desert, asta e o cu totul si cu totul alta poveste !


Ingrediente:
2 cani faina
2 l-te praf de copt
sare
1/2 cana de unt la temp. camerei
3/4 cana zahar
2 oua mari
1 l-ta extract de vanilie
1/2 cana lapte

Glazura de ciocolata:
4 cani zahar pudra
1/3 cana cacao amara
3 l-ri unt
1/2 cana lapte
optional, 1-2 l-ri rom jamaican sau rom alb

Decor:
2 cani nuca de cocos deshidratata

Faina, sarea si praful de copt se amesteca.
Untul se freaca usor apoi se adauga pe rind zaharul, ouale si extractul de vanilie. Se adauga in 3 transe amestecul de faina, omogenizind totul. Se toarna in tava unsa si infainata apoi se coace pina devine usor auriu(aprox. 25-30 minute). Se scoate din cuptor, se lasa cam 7 minute in tava in care a fost copt apoi se rastoarna pe un gratar. Cind e rece se taie in 16 bucati sau in cuburi de dimensiunea dorita apoi, fiecare cub se infasoara in folie si se dau la frigider pt. cel putin 2 ore. Se pot si congela astfel ca, dupa decongelare sa fie mai putin sfarimoase fata de cele proaspat facute.

Ingredientele pt. glazura se pun pe bain-marie si se omogenizeaza, amestecind constant pina compozitia capata consistenta de curgere si e fina la atingere. 
Ca o nota la capitolul asta...nu lasati glazura prea moale deoarece  va fi absorbita rapid de checul spongios.








Enjoy ! 


No comments: