Malai dulce


Dilove, raionul Rahiu, regiunea Zacarpatea, Ucraina. Cica ar fi buricul tirgului sau... al batrinei Europe. Si, tot buricu' asta, cica,  a fost 'taiat' prima data prin masuratori facute de specialistii Mariei Sale Tereza, in veacul al XIX-lea dC. Daca te uiti mai peste umaru' dealului, ce sa vezi ? Faci din mina, a prietenie,  romanilor care stau bine mersi in Valea Viseului de Sus si carora zau ca nu le pasa de vecinii lor. Si, la o adica, la ce le-ar folosi ?  Cum zic si ei:" Ce bine ne-o adus ?"
Chiar asa ?
Pina una alta, dupa un drum de basm, cu mocanita, intr-o tara de basm, nu poti 
decit zice ..." tie Doamne pamintu' aista cu tate cele, ca-i bun ase cum e, trage-i o horea din grumaji de sa rasune pina-n pincetele Europei si alina-ti stomacu' cu-n darab de malai dulce ca tare bun ii ! "





Ingrediente :

500 gr faina malai, din cel mai fainos
1 l lapte
sare
cam 200 gr faina de griu
3 l-ri unt sau untura +1 l-ra pt. uns tava
200-250 gr zahar
3 oua
drojdie cit o nuca





Se cerne faina de malai intr-un castron mai mare. Se toarna peste el laptele infierbintat. Se amesteca si se lasa la racit. Se adauga restul, se amesteca bine, se toarna in tava unsa, se lasa la dospit 1 h. Se da la cuptor la foc potrivit.




Se serveste cu smintina si/sau, eventual, cu miere de albine sau magiun.







Enjoy !

Post a Comment